
DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES 
Centers for Medicare & Medicaid Services 
Center for Consumer Information and Insurance Oversight 
200 Independence Avenue SW 
Washington, DC  20201 
   

 

 

April 21, 2020 
 
FAQs on Issuer Flexibilities for Utilization Management and Prior Authorization  
 
Q1. What flexibilities can health insurance issuers, including those offering coverage in the 
individual and large and small group markets offer with respect to utilization management 
to mitigate the impact of the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) public health 
emergency on providers? 
 
A1. Section 6001 of the Families First Coronavirus Response Act (the FFCRA), as amended by 
section 3201 of the Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act (the CARES Act), 
generally requires group health plans and health insurance issuers offering group or individual 
health insurance coverage to provide benefits for certain items and services related to diagnostic 
testing for COVID-19 when those items or services are furnished on or after March 18, 2020, 
and during the applicable emergency period.1 Plans and issuers must provide this coverage 
without imposing any cost-sharing requirements (including deductibles, copayments, and 
coinsurance) or prior authorization or other medical management requirements. 
 
In addition, in response to the nationwide public health emergency in effect due to COVID-19 
and the disease’s impact on providers, facilities, and hospitals,2 we encourage issuers to relax 
otherwise applicable utilization management processes, as permitted by state law, to ensure that 
staff at hospitals, clinics, and pharmacies can focus their limited time and resources on care 
delivery, and to ensure that patients have no delay in receiving needed care. For example, when 
patients transition out of acute care settings, issuers could waive prior authorization for post-
acute care settings to allow for faster turnover.  
 
 
We expect in some cases enrollees may not be able to access treatment by an in-network 
provider if in-network providers are experiencing illness or workforce shortages. Providers may 
also need to modify their practices to treat only COVID-19 patients, further limiting in-network 
availability. There may be other circumstances that may impact in-network provider availability 
not noted here. To the extent that balance billing is allowed by state and federal law, CMS 

                                                           
1 Section 6001 of the FFCRA. See FAQs About FFCRA and the CARES Act Implementation Part 42, 
https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-42-FAQs.pdf. 
2 On January 31, 2020, HHS Secretary Alex M. Azar II declared that as of January 27, 2020, a public health 
emergency exists nationwide as the result of the 2019 novel coronavirus. See Determination of the HHS Secretary 
that a Public Health Emergency Exists, https://www.phe.gov/emergency/news/healthactions/phe/Pages/2019- 
nCoV.aspx. On March 13, 2020, President Donald J. Trump declared that the outbreak of COVID-19 in the United 
States constitutes a national emergency beginning March 1, 2020. See Proclamation on Declaring a National 
Emergency Concerning the Novel Coronavirus Disease (COVID-19) Outbreak, issued March 13, 2020, 
https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-declaring-national-emergency-concerning-
novelcoronavirus-disease-covid-19-outbreak/  
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encourages issuers to work with out-of-network providers that provide (or may provide) services 
to their enrollees to agree upon a rate to ensure that enrollees are not balance billed.3 
 
We encourage issuers to consider additional administrative flexibilities as the public health 
emergency continues, consistent with state and federal law. 
 
Q2. What flexibilities are available to issuers regarding the application of utilization 
management to formulary drugs that are being prescribed for off-label use to treat 
COVID-19? 
 
A2. As emerging treatments for COVID-19 are discovered or existing therapies show promise 
for treating COVID-19, issuers may wish to consider applying utilization management practices 
to those treatments, to the extent consistent with applicable law, to prevent drug shortages and 
ensure that these drugs are available to all who may benefit from their use.   
 
While we understand that the COVID-19 public health emergency presents an unusual situation 
in which it may be appropriate for issuers to change policies on utilization management, issuers 
must remain compliant with applicable prescription drug essential health benefits (EHB) 
regulations, including those at 45 CFR 156.122 throughout the year. For example, under 45 CFR 
156.125, an issuer does not provide EHB if its benefit design, or the implementation of its 
benefit design, discriminates on the basis of age, expected length of life, present or predicted 
disability, degree of medical dependency, quality of life, or other health conditions. In addition, 
45 CFR 156.225(b) states that a QHP issuer must not employ marketing practices or benefit 
designs that have the effect of discouraging the enrollment of individuals with significant health 
needs in QHPs. Issuers should thus ensure that any changes to prior authorization requirements 
and utilization management practices are clinically based and are applied in a non-discriminatory 
manner. 
 

                                                           
3 CMS notes that section 3202 of the CARES Act generally requires plans and issuers subject to section 6001 of the 
FFCRA to reimburse any provider of COVID-19 diagnostic testing an amount that equals the negotiated rate or, if 
the plan or issuer does not have a negotiated rate with the provider, the cash price for such service that is listed by 
the provider on a public website. (The plan or issuer may negotiate a rate with the provider that is lower than the 
cash price.) 


